Hva er velferdsteknologi?

Velferdsteknologi handler om at mennesket får hjelpemidler som gjør at de kan være selvstendige i størst mulig grad i samfunnet vi lever i, og beveger oss mot.

Definisjon

«Teknologi som kan bidra til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltakelse, mobilitet og fysisk og kulturell aktivitet, og styrker den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for sykdom og sosial, psykisk eller fysisk nedsatt funksjonsevne. Velferdsteknologi kan også fungere som teknologisk støtte til pårørende og ellers bidra til å forbedre tilgjengelighet, ressursutnyttelse og kvalitet på tjenestetilbudet. Velferdsteknologiske løsninger kan i mange tilfeller forebygge behov for tjenester eller innleggelse i institusjon.» (NOU 2011:11 "Innovasjon i omsorg")

Eldrebølgen er et begrep hvor velferdsteknologi vil spille en betydelig rolle for å kunne vedlikeholde og forbedre velferdssamfunnet vi har. Den eldre befolkning er ofte de som forbindes med velferdsteknologi, men det er en av mange målgrupper. Selve behovet vil være individuelt til hvert menneske, enten det gjelder eldre, trafikkskade eller medfødte diagnoser, så er det teknologier som kan assistere og hjelpe brukeren til et mer selvstendig liv. Et mer selvstendig liv er ofte hva det handler om og er viktig både for brukeren, de pårørende og helseapparatet og samfunnet vi har rundt oss. Det er en vinn, vinn, vinn situasjon når man lykkes med godt velferdsteknologiske løsninger.    

Velferdsteknologiske løsninger

Velferdsteknologikse hjelpemidler kan deles inn i fire hovedkategorier.

1.     Trygghets- og sikkerhetsteknologi

2.     Kompensasjons- og velværeteknologi

3.     Teknologi for sosial kontakt

4.     Teknologi for behandling og pleie

Det å finne frem til de riktige løsningene er ikke alltid enkelt og nye løsninger utvikles hele tiden. KvinaVita er Kvinesdal kommune sin velferdsteknologiske satsning for å holde seg oppdatert og være i front. Det er viktig å kjenne til og teste ut tilgjengelige produkter og løsninger for å kunne gi innbyggerne et godt tilbud. For å kunne gjøre dette så har vi en egen visningsleilighet som vi hele tiden oppdaterer med de nyeste produktene. Her tester vi produktene og gjør oss erfaringer med dem, slik at vi kan anbefale og demonstrere dem.

KvinaVita står vi heller ikke alene, det er et stort fokus, samarbeid og utvikling på dette både regionalt og nasjonalt. En god grunn til dette er som nevnt med eldrebølgen, som er et godt eksempel. Et babyboom etter krigen fører til et unormalt høyt antall eldre i årene som kommer. Skal vi beholde og videreutvikle velferdsstaten som et gode må vi benytte oss bedre at teknologi ettersom vi må gjøre ting smartere. Det er rett og slett ikke nok varme hender til å gjøre ting slik vi har gjort frem til nå. Det er viktig å markere her at den menneskelige kontakten ikke skal erstattes av teknologi, men heller det motsatte. Vi bruker teknologi smart slik at vi frigir tid og energi hos helsepersonell, slik at de kan få gjøre det de vil, skal og er utdannet til, nemlig kontakt og omsorg til pasienten.   

Utfordringer med tiden vi er inne i nå er omstillingen og at de forskjellige tilbudene ikke er like sømløs. Det å ta i bruk nye løsninger krever omstillinger i praksis med nye systemer og rutiner som gjerne kommer på toppen av ordinært arbeid. Om ikke løsningen er sømløs så må man dobbeltføre og flytte informasjon om pasient og behandling i de mange ulike systemene. Før vi for bedre flyt på dette vil det være en utfordrende situasjon, men vi beveger oss i riktig retning.  

Den mest brukte løsningen i Norge er digitale trygghetsalarmer. Det er en trykknapp som brukeren har på seg til enhver tid, som tilkaller nødvendig hjelp ved behov. Anropet kommer inn til et responssenter som sitter på nødvendig informasjon og raskt kan sende og assistere hjelp på veien. Dette er en vinn, vinn, vinn situasjon hvor bruker for en sikkerhet og selvstendighet. Pårørende vet at bruker kan påkalle hjelp hele døgnet. Kommunen frigir ressurser som ellers måtte ha bli brukt på bruker om ikke tilsvarende trygghet og sikkerhet var ivaretatt.

Kvinesdal kommune har et ansvar til sine innbyggere med lovpålagte tjenester og tilbud. Det kan være mange velferdsteknologiske hjelpemidler som ikke nødvendigvis er ansvaret til kommunal helsehjelp, men samtidig kan gjøre en stor forskjell hos enkelte. KvinaVita skal være et sted hvor du for veiledning til hva som passer deg best i din situasjon, og på hvordan du kan anskaffe det på best mulig måte. Dette kan være gjennom hjelpemiddelsentralen, NAV eller at det er noe du kan hente fra hylla i butikken.