
Prosjektrom
KvinaVita er i Kvinesdal kommune er samtidig et rom for utvikling av ulike prosjekter innenfor velferdsteknologi.
Behov vi opplever gjennom vårt tilbud så har vi mennesker, utstyr og lokale som kan videreutvikle ideer til prosjekter som resulterer i nye produkter og tjenester. Utfyll dette mer og bedre!
Fremtidens klasserom
Kvinesdal VGS og Kvinesdal kommune jobber sammen om fremtidens undervisning i AR og VR nå!
KvinaVita er nå et alternativt klasserom og en bro mellom helsefagligstudie og kommunale helsetjeneste. KvinaVita er en besøksleilighet for velferdsteknologi som også nå fungerer som klasserom for elevene med undervisning og innføring i det nyeste av velferdsteknologi.
På slutten av fjoråret tok lærerne på Flekkefjord VGS avdeling Kvinesdal kontakt med KvinaVita i Kvinesdal kommune om mulighetene for alternativt klasserom i VR. VR eller Virtuell Virkelighet, som det heter på norsk, er briller du tar på deg som har en skjerm som kan simulere en hvilken som helst annen virkelighet, som man kan interagere i og som beveger seg i takt med brukeren.
VR briller er da noe som KvinaVita hadde med planer om å ta ut i tjenesten for bedre samhandling og kursing. I utgangspunktet var det ikke noen egnende programvare til bruk med elever på Helse og sosialfag, så vi hadde noen innledende møter på hvordan vi kunne få dette til. I dette arbeidet fikk vi kontakt med MakingView som var på trappene til å lansere nettopp en slik programvare. Vi opprettet et samarbeid og et pilotprosjekt hvor elevene skulle bli en av de første skolene til å ta i bruk dette i undervisningen.
Programvaren VirSam ABCDE tar brukeren gjennom en prosedyre som er det første man gjør når man møter en ny pasient. Det er å sjekke blodtrykk, puls og luftveiene med mer, som man må gjøre korrekt i rekkefølge. Videre skal elevene øve seg i NEWS2 og ISBAR. NEWS2 er verktøy som brukes får å identifisere pasienter med forverret tilstand. Verktøyet ISBAR fører til bevisst og strukturert kommunikasjon for helsepersonell. Elevene skal også øve seg i medisinrommet og teste ut forskjellige velferdsteknologier i VR.
En annen spennende teknologi som elevene får innføring i er AR, augmented reality. Dette betegnes på norsk som utvidet virkelighet. Microsoft HoloLens er langt fremme på dette, og det er også den teknologien vi bruker i undervisningen. Dette er også briller man tar på seg, men til forskjell fra VR briller som har en skjerm, så ser du gjennom med AR brille, litt som vanlige briller. Det som skjer med HoloLens er at man får opp hologrammer som tilknytter seg den virkelige verden. Dette kan være i form av 3D animasjoner, bilder og videoer som knytter seg til den virkelige verden.
I undervisningen nå så bruker vi disse til anatomi, der vi kan se skjelettet som ser virkelig ut i rommet i 1/1 skala. Man kan da gå rundt det og ved hjelp av stemme eller handbevegelser så kan man kle på skjelettet med organer, muskler og nerver. Til forskjell fra en plastdukke, så kan man her se innsiden av kroppens organer og mye, mye mer. Tilbakemeldingene fra elevene er at dette er en helt ny og engasjerende måte å tenke læring på. Det var helt klart at dette hadde nye større utbytte enn klasseromsundervisning.
Kvinesdal kommune ønsker å være ledende får å være en attraktiv kommune å studere, jobbe og bo i. Vi håper med dette prosjektet at elevene ser mot Kvinesdal når de er ferdig utdannet. Prosjektet er en pilot som skal legge grunnlaget for egne applikasjonen som skal utvikles til Helse og omsorg i Kvinesdal kommune for mer effektiv samhandling og opplæring.
Et annet område som Kvinesdal benytter seg av VR er i plan og bygg. Det nye omsorgssenteret, som har byggestart nå, kan vi allerede besøke i 1/1 inne i VR. Før bygget er ferdig skal helsepersonell inspisere bygget i VR, og har da muligheten til å gjøre forandringer basert på hvordan de opplever bygget gjennom 3D, før det blir ferdig og det er for sent. Dette ser vi frem til å gjøre med bygninger fremover slik at vi kan få best om mest mulig optimale løsninger.
Med dette verktøyet kan man møte både arkitekt, entreprenør og sluttbruker inne i VR og tilrettelegge bedre på et tidligere stadium. Dette for at ting skal avklares og løses før det kommer så langt at det ikke kan forandres. Kvinesdal står fremfor en større sentrumsutvikling med flomproblematikk. Vi undersøker nå hvordan vi kan ved bruk av nye teknologier som VR og AR kan samhandle bedre med aktører og innbyggere får å få frem det beste resultatet for alle på en mer effektiv måte.
Denali National Park
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Glacier National Park, Montana
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.